CASA PARIURILOR

Aplicație Android

Ai nevoie de ajutor? Live Chat
Ai o notificare! Live Chat
Blog de Casă: S-a stins, la 107 ani, 'Marinarul', cel mai vârstnic olimpic

Blog de Casă: S-a stins, la 107 ani, 'Marinarul', cel mai vârstnic olimpic

Felix Sienra, din Uruguay, a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, unde a condus o barcă cu care a terminat pe locul al șaselea.
Cătălin Oprișan

”În Portul Londrei, unde trebăluiam, munceau doar vreo 10 – 15 oameni la pregătitul bărcilor pentru concurs. Aveam un singur ajutor, căruia îi plăceau, la nebunie, femeile, așa că lipsea mari perioade de timp. La un moment dat, s-a apropiat de mine un tip. Vorbitor de spaniolă. S-a prezentat drept Juan, m-a întrebat dacă n-am nevoie de o mână în plus. S-a recomandat a fi din patria lui Cervantes, dar a adăugat că e stabilit în Portugalia. Am dat-o pe politică, am ajuns la situația din Argentina. Omul se pricepea. A doua zi, am continuat să vorbim. Mi-a zis: <<Concurezi cu Statele Unite și cu Anglia, ce crezi că vei putea face? Văd că nimeni nu te ajută, nici nu prea ai experiență>>! Atunci am pus pariu pe o sticlă de vin de Jerez că termin peste unii dintre ei: ori peste americani, ori peste englezi. Am făcut asta știind doar că-l cheamă Juan și că e spaniol. Am bătut palma și gata! Într-o zi, m-a invitat la el. Veneam de la antrenamente, eram în haine ponosite, lucrate de sora mea, de mână. Când am ajuns pe chei, un tip s-a apropiat de mine și m-a întrebat cum mă cheamă. I-am spus, a zis că mă conduce spre barcă. Nu pricepean nimic. M-a dus spre un yacht regal. Juan era, de fapt, Juan de Bourbon, Regele Spaniei, aflat în exil”.

Lui Felix Fructuoso Sienra Castellanos îi plăcea mult să povestească aceste lucruri. Născut în Montevideo, în 1916. Unii spuneau că ar fi văzut finala în care Uruguayul devenea prima campioană mondială din istorie la fotbal. Dar el voia să se facă marinar. A studiat și a devenit avocat, însă bărcile cu pânze erau nebunia lui. A început să se urce pe vase, a făcut primii… pași la Yacht Uruguayo. A prins Jocurile Olimpice de la Londra, din 1948, chiar dacă probele de navigație au avut loc pe coasta din Torbay. Aici s-a găsit cu Juan de Bourbon, Regele Spaniei aflat în exil, tatăl lui Juan Carlos, și bunicul actualului rege, Filip al VI-lea al Spaniei (n.a. – botezat de Carol I al României), și el iubitor de astfel de sporturi. Au pus pariul. Sienra a terminat pe locul așa șaselea la Firefly, după americanul Ralph Evans, locul al doilea, dar peste englezul Arthur McDonald, care a încheiat pe nouă, așa că a câștigat sticla de vin de la un… rege!




Proba la care a concurat Sienra la JO de la Londra, în 1948, a fost câștigată de legendarul navigator danez Paul Elvstrom

Când s-a întors, s-a căsătorit cu Margarita, având patru copilași. A devenit vicepreședinte al Comitetului Olimpic din Uruguay și, în două rânduri, a păstorit clubul de yacht unde s-a lansat. Când a adunat 100 de ani, s-a urcat într-o barcă. Poze, interviuri. ”Gata, nu mă mai sui printre vele, îmi ajunge!”, a spus el atunci.

Apoi veștile au început să vină. În 2014, Walter Walsh a decedat, cu cinci zile înainte de a împlini 107 ani. Agent FBI, americanul participase, de asemenea, la Jocurile Olimpice de la Londra, la proba de tir, unde se clasase pe locul al 12-lea, la pistol 50 de metri liber. Pe 11 martie 2020, finlandezul Aarne Kainaluri plecase și el. Avea 104 ani și, culmea, concurase tot la Londra, la 3.000 obstacole. Așa că Felix Sienra devenise cel mai longeviv… olimpic din lume, dar și sportivul care trecuse de 107 ani, cea mai înaintată vârstă a unui fost participant la o astfel de competiție. 



În ultima vreme, Felix apărea tot mai rar, dar, când o făcea, se poza tot în fața bărcilor pe care le iubea atât de mult

S-a stins la final de ianuarie, la nouă zile după aniversare. Pe nimeni n-a mai interesat locul obținut la Londra, nici măcar cine a câștigat proba. Felix, unicul care văzuse prima finală de CM și participase la o ediție de Jocuri Olimpice, se retrăsese puțin… Hulpavi, statisticienii ieșiseră din bârlog: săritoarea în lungime franceză Yvonne Chabot-Curtet, de 102 ani, participantă atât la JO de la Londra, cât și de la Helsinki, e cea mai în vârstă olimpică în viață.

Se trimite biletul…