CASA PARIURILOR

Aplicație Android

Ai nevoie de ajutor? Live Chat
Ai o notificare! Live Chat
Blog de Casă: Xabi Alonso, cea mai bună aspirină

Blog de Casă: Xabi Alonso, cea mai bună aspirină

Ajuns la Bayern Leverkusen după ce nu antrenase nicio echipă mare, bascul a reușit, într-o jumătate de an, performanțe remarcabile: trupa e sus în clasament și calificată în semifinalele Europa League


Cătălin Oprișan

Când l-au sunat să-l cheme să antreneze pe Bayern Leverkusen, nemții o aveau grea. Trecuseră opt etape din Bundesliga iar echipa era pe locurile ce duceau spre retrogradare. Poziția a 17-a și o criză imensă. Asta se petrecea în toamna anului trecut: acum după 29 de runde scurse de atunci, Bayern e a șasea, la șapte puncte de Champions League și așteaptă semifinalele de Europa League, contra Romei lui Mourinho. Pare un joc de cuvinte slăbuț, dar Xabi Alonso chiar a fost aspirina perfectă!

Omul nu antrenase la nivel de top. Jucător valoros la Real Sociedad, Liverpool, Real Madrid ori Bayern München, 114 meciuri pentru naționala Spaniei, cu care e dublu campion european și mondial, Alonso se retrăsese în 2017 și, în anul următor, trecuse pe bancă, dar la nivel ”mic”, la tineretul celor de la Real Madrid ori Real Sociedad.

Și-a luat echipa – Alberto Encinas Pozo, fost antrenor la La Masia ori Sebastian Parrilla, fost La Fabrica – și au pornit la treabă. Ușor n-a fost, dar să marchezi 63 de goluri în 29 de etape e ceva, nu? Florian Wirtz, recuperat după grava accidentare de la genunchi, Diaby, în lotul mondial al Franței, Palacios, Tah, Hincapie ori Adli. O medie de vârstă de 24,5 ani. A profitat din plin de pauza CM, atunci când a făcut toate reglajele.

”Nu-s minuni, am fost influențat de toți antrenorii cu care am lurat. Și, da, am avut norocul să mă antrenez cu cei mai buni. Toți au lăsat urme asupra mea. Stilul meu se adaptează jucătorilor pe care-i am”

A început cu un 4-0 contra celor de la Schalke și, firesc, a atras atenția. ”Cea mai apropiată poartă e cea mai mare. Nu ne grăbim, o luăm pas cu pas”, declara atunci. A schimbat sistemul, plecând de la un 3-4-3 și ajungând la un 5-4-1 ori 5-3-2 pe fază defensivă. ”Trebuie să-i lași pe jucătorii speciali să arate că pot face lucruri... speciale”, afirma, referindu-se la Wirtz. Echipa a început să funcționeze pe plan intern, așa că după liniștea din Bundesliga, mulți au început să se gândească și la... Europa. Bayern prinsese acea finală legendară cu Real Madrid, la Glasgow, cu golul de excepție al lui Zidane, dar asta se petrecea cu 20 de ani în urmă. Apoi, germanii au mai prins fazele superioare ale competițiilor, dar n-au mai ajuns atât de sus ca-n 2022/2023: după ce i-au eliminat pe belgienii de la Royal Union SG (La Gantoise), se pregătesc, acum, de duelul din semifinale, ceva incredibil chiar și la începutul acestui an. 



Un tip liniștit, Xabi Alonso a reușit să facă minuni la Leverkusen. Imediat a început să se audă că este dorit în Premier League, la West Ham United

Firesc, fostele glorii sunt încântate de schimbarea pe care a produs-o Xabi Alonso. Erich Ribbeck (câștigător, cu Leverkusen, al Cupei UEFA, ca antrenor, în 1988, contra lui Espanyol) a spus că ”Ceea ce a dezvoltat, aici, Xabi Alonso este fenomenal. A luat echipa de pe locul al 17-lea și a dus-o pe șase. Nu trebuie să uităm că este prima sa experiență ca antrenor la acest nivel. De aceea, pot spune că a fost o decizie inspirată aducerea sa”

Se trimite biletul…